U trendu

Severna Koreja neće popustiti zbog sankcija

Severna Koreja saopštila je danas da neće popustiti pred medjunarodnim sankcijama i optužila SAD za pokušaje da zemlju „bace na kolena“.

Ta izjava je najnoviji podsetnik da Pjongjang i dalje ne veruje Amerikancima iako su severnokorejski lider Kim Džong Un i američki predsednik Donald Tramp nedavno razmenili pisma.

Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da Sever „neće oklevati da povuče obarač da bi se branio“ ako se iko usudi da naruši njegov suverenitet.

SAD su u saopštenju optužene za kontinuirano neprijateljstvo prema Severnoj Koreji, a citirani su nedavni američki izveštaji o navodnoj trgovini ljudima i verskim progonima u toj zemlji kao i izjava šefa diplomatije Majka Pompea da je više od 80 odsto severnokorejske ekonomije pod sankcijama.

Pompeo je „izneo konstrukciju, kao da sankcije omogućavaju bilateralne razgovore“, navodi se u saopštenju koje je prenela državna agencija KCNA.

Navedeno je da sve to pokazuje da „ludi san SAD da Severnu Koreju bace na kolena putem sankcija i pritiska nije uopšte promenjen već samo raste i sve je neprikriveniji“.

„Severna Koreja nije zemlja koja će se predati američkim sankcijama“, piše u saopštenju.

Razmena pisama lidera dve zemlje je nagovestila da Kim i Tramp žele da održe diplomatiju u životu, iako nije bilo zvaničnih sastanaka dve zemlje od neuspeha februarskog samita u Hanoju.

Tramp će u subotu doći u dvodnevnu posetu Južnoj Koreji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar