U trendu

Severna Koreja potvrdila da je sprovela probe za razvoj špijunskog satelita

Severna Koreja sprovela je ključne testove kao što je prenos podataka potrebnih za razvoj špijunskog satelita, javili su danas severnokorejski državni mediji, što je drugi takav test za oko nedelju dana i ukazuje na to da zemlja namerava uskoro da izvede zabranjeno lansiranje rakete dugog dometa.

Severna Koreja izvela je niz lanisranja balističkih raketa od početka godine, a najnovije su njeni susedi detektovali juče, i stručnaci smatraju da je to pokušaj dodavanja novih sistema oružja svom arsenalu i pritiska na SAD da napravi ustupke u vreme kada je diplomatija u zastoju.

Severnokorejska novinska agencija KCNA javila je danas da je prethodnog dana „sprovedena još jedna važna proba“ u okviru plana razvoja stelita za izvidjanje. Agencija je navela da su vlasti testirale prenos podataka satelita, prijem i kontrolne sisteme na zemlji.

KCNA nije direktno pomenula bilo kakvo lansiranje rakete ili projektila da bi se sproveli takvi testovi vezani za satelite, ali se očigledno to odnosilo na devetu rundu lansiranja projektila ove godine, koji su Seul, Vašington i Tokio primetili juče.

Spoljni stručnjaci veruju da je Severna Koreja ispalila balističku raketu koja nosi kameru da izvede testove navedene u izveštaju agencije KCNA.

Prošlog ponedeljka Severna Koreja je saopštila da je testirala kameru za postavljanje na satelit za izvidjanje i objavila snimke Zemlje iz svemira, dan pošto su njeni rivali javili da je sprovela lansiranje balističke rakete.

Da bi rukovala satelitom za izvidjanje Severna Koreja mora da lansira raketu dugog dometa da bi ga stavila u orbitu, ali UN zabranjuje Pjongjangu lansiranje takvih raketa jer smatra da prikrivaju probe njene tehnologije raketa dugog dometa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar