U trendu

Severna Koreja predstavila „najmoćnije oružje na svetu“

PJONGJANG – Čini se da je Severna Koreja predstavila novi tip balističkih raketa lansiranih podmornicom (SLBM) tokom nedavne vojne parade održane u Pjongjangu, ocenjuju stručnjaci.
Parada je održana u četvrtak uveče na trgu Kim Il Sung nakon što je Pjongjang u utorak završio svoj osmodnevni kongres vladajuće Radničke partije, na kojem se lider Kim Džong Un obavezao da će ojačati svoj nuklearni arsenal, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.
Prema fotografijama koje je objavila Severnokorejska novinska agencija Centralne Koreje (KCNA), Sever je izbacio SLBM, koji je verovatno označio kao Pukguksong-5, zajedno sa raznim balističkim raketama na čvrsto gorivo i drugim oružjem.
Državni mediji su SLBM nazvali „najmoćnijim oružjem na svetu“.
Ankit Panda, istraživač i ekspert za neširanje nuklearnog arsenala iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, objavio je na Tviteru da „postoji novi SLBM.“
Tokom vojne parade održane u oktobru prošle godine, Severna Koreja je predstavila novi SLBM, nazvan Pukguksong-4.
Znalo se da Severna Koreja ima tri tipa projektila Pukguksong, a Pukguksong-2 je kopneni, a ne SLBM.
Kao nadograđena verzija Pukguksong-1, smatra se da SLBM Pukguksong-3 ima domet od 2.000 kilometara ili duži, a režim je poslednji put izvršio letački test oružja u oktobru 2019. godine, navodi Jonhap.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.