U trendu

Severna Koreja uvela funkciju Kimovog zamenika?

SEUL – Severnokorejska vladajuća Radnička partija na kongresu u januaru je uvela mesto „zamenika generalnog sekretara“ Kim Džong Una, ali nije poznato da li je neko imenovan na tu funkciju.
Sve je više spekulacija da je najbliži Kimov saradnik već zauzeo poziciju koja se zove „prvi sekretar“ Radničke partije, ali neki tvrde da će partija ostaviti to mesto upražnjeno u slučaju vanredne situacije kakva bi bila pogoršanje Kimovog zdravlja, prenosi Kjodo.

Kim je bio na poziciji prvog sekretara stranke pre nego što je postao predsednik stranke 2016. godine. U januaru je izabran za generalnog sekretara partije.

Prema navodima južnokorejske agencije Jonhap, prvi sekretar moći će da održava važne partijske sastanke u ime lidera Kim Džong Una.

Severnokorejski mediji nisu objavili vest o uvođenju funkcije prvog sekretara, ali Johnap navodi da je Džo Jong Von u kojeg Kim ima bezgranično poverenje, možda postavljen na tu poziciju.

Ipak, bivši južnokorejski ministar za ujedinjenje Li Jong Seok rekao je da je moguće da je mesto i dalje upražnjeno i da Kim Jo Džong, Kimova mlađa seestra i bliska saradnica mogla da zauzme mesto u vanrednim okolnostima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.