U trendu

Si Đinping: Neophodna bezbednosna saradnja zemalja BRIKS-a

PEKING – Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da zemlje BRIKS-a treba da sarađuju u domenu globalne bezbednosti i udruže napore da se na svetskom planu suprotstave politici moći i blokovskoj konfrontaciji.

„Zemlje BRIKS-a treba da se suprotstave hegemonizmu i politici moći, da odbace hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju i da zajedno rade na izgradnji globalne bezbednosne zajednice, te da ojačaju politiku međusobnog poverenja i bezbednosnu saradnju, da održavaju blisku komunikaciju i koordinaciju po glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima“, rekao je Si Đinping, a prenosi Rojters pozivajući se na kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

On je to izjavio na sednici ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a koja se odvija putem video veze.

Kineski predsednik je dodao da zemlje BRIKS-a moraju da udovolje suštinskim interesima svake članice i da poštuju suverenitet i bezbednost jedna druge.

„Kao pozitivna, inspirativna i konstruktivna sila u međunarodnoj zajednici, zemlje BRIKS-a treba da preduzmu stvarnu akciju za promovisanje mira i razvoja, podržavanje pravičnosti i pravde, i zalaganje za demokratiju i slobodu, kako bi podstakle pozitivnu energiju u međunarodnim odnosima i učine ih stabilnim“, zaključio je Si, a prenosi britanska agencija.

Članice BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar