U trendu

Si: Kina i Nemacka da vise doprinose miru i razvoju

PEKING – Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas, posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, da postoji potreba da Kina i Nemačka, kao dve velike zemlje s velikim uticajem, više doprinose globalnom miru i razvoju, prenosi Sinhua.

Si je istakao da je Šolc prvi evropski lider koji posećuje Kinu nakon 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije i da je je to njegova prva poseta Pekingu kao saveznog kancelara, prenosi agencija.

Poseta će dodatno unaprediti uzajamno razumevanje i poverenje između dve zemlje i produbiti njihovu saradnju u različitim oblastima, što daje mogućnost za planiranje rasta bilateralnih veza u budućnosti, rekao je Si.

Naglašavajući da se ove godine obeležava 50. godišnjica kinesko-nemačkih diplomatskih odnosa, Si je saopštio da pet decenija putovanja pokazuje da sve dok dve strane slede načela međusobnog poštovanja, traženja zajedničkog jezika uz zadržavanje razlika, održavanja razmene i međusobnog učenja i nastoje da sprovode obostrano korisnu saradnju, bilateralne veze će nastaviti da idu u dobrom smeru u celini i da ostvaruju stabilan napredak.

Ističući složeno i promenjivo međunarodno okruženje, Si je naglasio potrebu da Kina i Nemačka, kao dve velike zemlje s velikim uticajem, sarađuju u ovim vremenima promena i nestabilnosti i da više doprinose globalnom miru i razvoju, navodi kineska novinska agencija.

Nemački kancelar Olaf Šolc je tokom današnjih razgovora saopštio kineskom predsedniku Si Đinpingu da želi da Peking iskoristi svoj „uticaj“ na Moskvu da zaustavi rat u Ukrajini, prenosi AP.

„Rekao sam predsedniku Siju da je važno da Kina iskoristi svoj uticaj na Moskvu. Rusija mora odmah da zaustavi napade pod kojima svakodnevno pati civilno stanovništvo i da se povuče iz Ukrajine „, naglasio je Šolc nakon sastanka sa kineskim predsednikom.

On je rekao i da se sa kineskim predsednikom složio da su nuklearne pretnje neodgovorne i veoma opasne.

„Upotrebom nuklearnog oružja Rusija bi prešla liniju koju je zajdnički povukla međunarodna zajednica “, naveo je nemački kancelar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.