U trendu

Sijarto: Briselu prebaciti što SRB nije otvorila poglavlja

BUDIMPEŠTA – Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je Srbija ove godine bila spremna za otvaranje pet poglavlja u procesu pristupanja EU, a da to što nije otvoreno nijedno, nije kriva ni Srbija, ni Mađarska koja je podržava na evropskom putu, već Brisel.

“Ne vidim razlog zašto nisu uspela ta poglavlja da se otvore. Jasno sam postavio pitanje na poslednjem sastanku sa kolegama iz EU koji je razlog, oni su mi rekli da nema posebnog razloga i da je razlog politički”, rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za medije sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem.

Ističe da se isključivo Briselu može prebaciti zašto nisu otvorena poglavlja i izrazio nadu da će u narednom periodu doći do otvaranja poglavlja.

“Nema razloga da se to ne dogodi”, poručio je Sijarto i dodao da ako je NATO mogao da primi Severnu Makednoniju, Crnu Goru i Albaniju, ne vidi razlog zašto EU ne može da primi Srbiju.

Istakao je da će Mađarska učiniti sve da pomogne Srbiji u procesu evropskih integracija i da što pre postane član EU.

Sijarto je u obraćanju medijima poručio da odnosi između Srbije i Mađarske nikada u istoriji nisu bili tako dobri kao danas i da se u prethodnom period na tome mnogo radilo.

“Naša sudbina je povezana zbog istorijske prošlosti, Mađara u Vojvodini i zbog strateških projeakta koji služe u interesu razvoja obe zemlje”, rekao je Sijarto.

Ističe da su najveće mađarske kompanije prisutne u Srbiji, poput OTP i MOL, da interesovanje mađarskih firmi prema Srbiji ne opada i dodao da Mađarska podržava svoje kompanije da ulažu na srpsko tržište.

Kaže da će 24 mađarske kompanije uložiti u Srbiju više milijardi forinti u narednih meseci.

Sijarto navodi i da će razvoj želaznice na liniiji Beograda i Budimpešte doprineti da se uvoz i transport kineske robe obavlja tom trasom, što će, kaže doprineti jačoj konkurentosti Srbije i Mađarske u regionu i na svetskom tržištu.

Kada je reč o gasu, Sijarto kaže da je Mađarska počela da gradi svoju deonicu gasovoda, koji će biti povezan sa gasovodom iz Srbije, i dodao da će gas iz Turskog toka obezbediti bolje snabdevanjem gasom.

Kako se najavljuje novi migracioni talas, Sijarto je rekao da će Mađarska poslati svoje pripadnike policije na granične prelaze na jugu Srbije, kako bi se smanjio ilegalni prelazak migranata.

Pohvalio je odnos Srbije prema mađarskoj nacionalnoj manjini i dodao da taj odnos može da posluži kao primer u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.