U trendu

Sijarto: Nećemo podržati antiruske sankcije u energetici

NJUJORK – Budimpešta neće podržati antiruske sankcije u energetskom sektoru, uključujući i oblast nuklearne energije, jer bi to moglo naneti štetu energetskoj bezbednosti Mađarske, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za agenciju TAS S.

„Nikada nismo dali saglasnost na bilo kakve sankcije za energetiku, koje bi štetile našim interesima, nećemo davati saglasnost za takve sankcije ni ubuduće“, rekao je Sijarto odgovarajući na pitanje da li će Budimpešta podržati novi paket sankcija EU.

Istakao je da Budimpešta definitivno nije saglasna ni sa sankcijama za nuklearnu energiju.

„Definitivno se nećemo saglasiti ni sa kakvim sankcijama za nuklearnu energiju jer bi to opet štetilo našoj nacionalnoj energetskoj bezbednosti. I da budem iskren, ne vidim zašto bi bilo bolje za Ukrajinu ako bi naša energetska bezbednost bila poništena“, kazao je Sijarto.

Takođe je izjavio da je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu rekao da sukob u Ukrajini izuzetno ozbiljno utiče na njegovu zemlju.

„Mi smo veoma blizu ovog rata, fizički. Ne možemo biti bliže, komšije smo. I svi uticaji rata su izuzetno ozbiljni po nas. Dakle, svaki dan proveden u ratu je ogromna šteta za Mađarsku na mnogo načina. Dakle, ako postoji zemlja koja je zainteresovana da se ovaj rat završi, to smo mi. Uvek sam veoma iskren sa ministrom Lavrovom po ovim pitanjima. I juče sam mu rekao da su uticaji izuzetno ozbiljni po nas. Dakle, što se pre završi, to bolje za nas“, rekao je šef mađarske diplomatije.

Na pitanje šta Budimpešta misli o mogućem rešenju sukoba u Ukrajini, Sijarto se uzdržao od elaboriranja konkretnih koraka uslova, ističući da je najvažnije uspostavljanje mira.

„Mir je rešenje za sve. I zato smo se u suštini od prvog dana ovog rata zalagali za prekid vatre i za pokretanje mirovnih pregovora“, istakao je mađarski diplomata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.