U trendu

Sijetl: Uhapšen mladić koji je pokušavao da se pridruži ID

VAŠINGTON – Mladić iz Sijetla suočava se sa optužbom za terorizam nakon što je uhapšen dok je pokušavao da se ukrca na let kako bi se pridružio terorističkoj grupi Islamska država (ID), saopštio je danas američki Sekretarijat za pravosuđe.

Elvin Hanter Bgorn Vilijams (20), uhapšen je u petak na međunarodnom aerodromu Sijetl-Takoma, dok se čekirao za let za Kairo u Egiptu, kaže se u krivičnoj prijavi objavljenoj u američkom Okružnom sudu u Sijetlu.

Navodi se da su vernici džamije u okolini Sijetla, koji su pokušavali da deradikalizuju Vilijamsa, rekli FBI-u da on i dalje podržava nasilje i ekstremizam, prenosi Glas Amerike.

Viliams se prvo pojavio na sudu u utorak pod optužbom za pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji, a dok se čeka dalji postupak određeno mu je zadržavanje.

U tužzbi se Vilijamsa opisuje kao „samoradikalizovan“ i navodi se da je FBI-u prvi put privukao pažnju kada je imao 16 godina.

Tada su administratori njegove srednje škole izvestili da drugima govori da želi da se pridruži Islamskoj državi i da je fatalni teroristički napad na koncert pop pevačice Ariane Grande u Engleskoj opravdavao zbog načina na koji je pevačica bila obučena.

Prošlog novembra, vernik iz džamije koji nije identifikovan u sudskim spisima, kontaktirao je agenciju da bi izneo zabrinutost zbog Vilijamsa, napisao je u tužbi specijalni agent FBI-a Dejvid Narens.

Kao dobrotvorni čin, džamija se brinula za njega u pokušaju da ga deradikalizuje pomažući mu da mu da mesto za život, hranu i školovanje za semestar koledža.

Vernici džamije takođe su mu dali mobilni telefon i laptop u nadi da će mu predmeti pomoći da nađe posao, navodi se u tužbi.

Vernik iz džamije, nakon što je video Vilijamsa kako koristi telefon za gledanje video snimaka vezanih za ID i kako se upušta u ekstremističke rasprave na internetu, zahtevao je da mu vrati telefon.

FBI je otvorio istragu i zatražio pomoć nekoliko poverljivih doušnika, uključujući neke koji su sa Vilijamsom razgovarali o njegovim planovima i druge koji su se predstavljali kao regruti IS-a.

U porukama citiranim u tužbi, Vilijams je govorio o svojoj spremnosti da postane mučenik, svojoj sklonosti ratovanju u pustinji i džungli, gorljivoj želji da nekome odrubi glavu i brizi da će biti uhapšen na aerodromu.

Veći deo ove godine proveo je radeći i štedeći za putne troškove, navodi se u tužbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar