U trendu

Sin poslednjeg iranskog šaha posetiće Izrael u nastojanju da obnovi 'drevnu vezu' dve nacije

Reza Pahlavi, sin iranskog monarha Mohameda Reze Pahlavija svrgnutog u Islamskoj revoluciji, najavio je da će posetiti Izrael ove nedelje u nastojanju da obnovi „drevnu vezu“ između dve nacije.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, Pahlavi je naveo da će se njegova poseta usredsrediti na izraelsku tehnologiju vodne privrede i komemoraciju holokausta, prenose danas izraelski mediji.

U Izraelu večeras počinje obeležavanje Dana sećanja na holokaust.

Jevrejska država i Iran održavali su bliske veze, posebno u oblasti energije i bezbednosti, tokom vladavine šaha Muhameda Reze Pahlavija svrgnutog 1979. u pobuni predvođenoj islamskim sveštenstvom.

Od tada su dve zemlje postale ljuti neprijatelji i iranski lideri često pozivaju na uništenje Izraela i podršku oružanim grupama posvećenim tom cilju.

Izrael teži međunarodnoj izolaciji Irana i suprotstavlja se iranskim vojnim nastojanjima,nuklearnom programu i izveo je napade u Siriji i na drugim mestima na ciljeve povezane s tom zemljom.

Pahlavi će razgovarati sa zvaničnicima Vlade Izraela i posetiti Zapadni zid (Zid plača) u Jerusalimu, te postrojenja za desalinizaciju i sastati se s ekspertima iz oblasti vodosnabdevanja i poljoprivrede i Bahajsku zajednice u Haifi.

Očekuje se da će održati govor o svojoj viziji iranske demokratije.

„Iranski i jevrejski narod imaju drevne veze koja datiriju od Kira i kraljice Ester“, rekao je Pahlavi, aludirajući na persijskog kralja koji je dopustio Jevrejima da se vrate u Cion iz izgnanstva u 6. veku pre nove ere i jevrejsku heroinu iz priče o jevrejskom prazniku Purimu.

On je naveo da iranski narod teži da ima vladu koja poštuje ljudska prava i religiozne i kulturne raznolikosti, uključujući obnovu miroljubivih i prijateljskih odnosa s Izraelom i drugim susedima Irana u regionu.

Pahlavi tvrdi da milioni Iranaca „odbacuju genocidne, antiizraelske i antisemitske politike režima i izrazio nadu da će se na kraju obnoviti diplomatski odnosi“.

On je otišao iz Irana kada je imao 17 godina i u SAD se obučavao za vojnog pilota, pre nego što je njegov oboleli otac Muhamed Reza Pahlavi sišao s trona i otišao i izgnanstvo.

Reza Pahlavi koji živi u SAD poziva na mirnu revoluciju koja bi vladavinu sveštenstva zamenila parlamentarnom monarhijom, poštovala ljudska prava i modernizovala ekonomiju.

Ne zna se da li on može da zadobije podršku da se vrati na vlast.

On je osnivač i vođa Nacionalnog saveta Irana, opozicione organizacije u izgnanstvu.

Njegov otac je živeo raskošno i represivno i imao koristi od udara koji je podržala CIA 1953. godine, navodi AP.

U Iranu su u petak prošle nedelje održane antiizraelske demonstracije povodom Dana Jerusalima u znak solidarnosti sa Palestincima.

U tim demonstracijma učestvuje velikoj broj ljudi koji skandiraju protiv Izraela, ali se vlasti optužuju da ih primoravaju na učešće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.