U trendu

Sirija i Jordan o bezbednosti granice

AMAN – Sirijski ministar odbrane sastao se sa načelnikom jordanske vojske u Amanu, glavnom gradu Jordana, nakon što su sirijske trupe zauzele nekoliko područja koja drže pobunjenici u blizini granice sa Jordanom, izvestili su jordanski državni mediji.

Jordanski sajt “Hala Ahbar” navodi da je održan sastanak između jordanskog generala Jusefa Huneitija i sirijskog generala Ali Ajuba koji bi trebalo da doprinese „boljoj koordinaciji u oblasti granične bezbednosti u interesu dve bratske zemlje“.

Jordanska državna novinska agencija Petra je izvestila da su Huneiti i Ajub razgovarali o bezbednosti granice, situaciji na jugu Sirije, borbi protiv terorizma i borbi protiv krijumčarenja narkotika.

Nedavni napad sirijskih trupa na jug zemlje najveći je otkako su vladine snage 2018. godine zauzele široka područja duž granice, uključujući granični prelaz Nasib.

Prelaz sa Jordanom ponovo je otvoren 2018. godine, nekoliko meseci nakon što je stavljen pod kontrolu sirijske vlade.

Sirijski pobunjenici zauzeli su to područje 2015. godine, poremetivši tako glavni trgovački put koji povezuje Siriju, Jordan, Liban i zalivske zemlje bogate naftom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.