U trendu

Sirija: Izlila se nafta, ogromna mrlja se širi obalom

DAMASK – Ogromna mrlja od izlivanja nafte uzrokovanog curenjem iz elektrane u jednoj od sirijskih rafinerija, širi se obalom te mediteranske zemlje, javila je danas sirijska agencija SANA, što potvrđuju i satelitske fotografije.

Naftna mrlja je stigla i do priobalnog grada DŽableha, na oko 20 kilometara severno od rafinerije u gradu Banijas, zbog čega su sirijsko odeljenje za životnu sredinu i vlasti provincije Latakija stavili sva svoja odeljenja u stanje pripravnosti, prenosi agencija AP.

Rečeno je da su u toku radovi na čišćenju obale.

Dan ranije, sirijska vlada je saopštila da su timovi za održavanje Termoelektrane Banijas stavili pod kontrolu curenje goriva iz jednog od rezervoara.

Satelitski snimci su danas pokazali ogromnu naftnu mrlju u dužini od 19 kilometara pored pogona Banijas.

Pukotina na jednom od rezervoara za gorivo u termalnoj stanici je krivac za izlivanje nafte, tvrdi predsednik jednog elektroenergetskog sindikata Davud Darviš, koji je dodao da je rezervoar bio napunjen sa 15.000 tona goriva.

Sirijski naftni resursi uglavnom su izvan područja koje kontroliše vlada, ali su postojeće dve rafinerije pod kontrolom vlade i normalno funkcionišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar