U trendu

Sirija se pridružuje kineskoj inicijativi Pojas i put

Sirija se pridružila Inicijativi Pojas i put, čime će pružiti pomoć bliskoistočnim zemljama da stvore nove prilike za saradnju sa Kinom i drugim zemljama.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), ceremonija pridruženja održana je juče, tokom potpisivanja Memoranduma o razumevanju u Komisiji za planiranje i medjunarodnu saradnju u Damasku.

Na ceremoniji su učestvovali Fadi Kalil, šef Komisije i kineski ambasador Feng Bijao.

Kalil je izjavio da pridruženje Inicijativi oživljava staru ulogu Sirije na drevnom Putu svile i da će ojačati bilateralnu saradnju sa Kinom i multilateralnu saradnju sa drugim zemljama.

On je rekao da je Sirija bila jedna od glavnih zemalja na drevnom Putu svile, koji ima vezu sa gradom Alepom i Palmirom.

Pridruženje takodje pokazuje drevnu i dugu istoriju, prijateljstvo i saradnju izmedju Sirije i Kine, naveo je Kalil.

Feng je izjavio da saradnja dve zemlje predstavlja veliki doprinos ekonomskoj obnovi i društvenom razvoju Sirije, i da saradnja jača povezivanje Inicijative Pojas i put i Strategije prema Istoku koju je podnela Sirija.

Ambasador Feng je ukazao da je Inicijativa u skladu sa snažnom željom svetskih zemalja za širokim ekonomskim učešćem, pošto je to najveća platforma za medjunarodnu saradnju na svetu.

Inicijativa Pojas i put koju je pokrenula Kina 2013. godine, obuhvata ekonomski pojas Puta svile i Pomorski put svile u 21. veku. Inicijativa ima za cilj izgradnju trgovinske, investicione i infrastrukturne mreže koja povezuje Aziju sa drugim delovima sveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar