U trendu

Sirijska opozicija pozdravila sporazum o Idlibu

DAMASK – Sirijska opozicija pohvalila je dogovor Turske i Rusije o sirijskoj pokrajini Idlib, rekavši da su na taj način pobunjenici spaseni od krvave ofanzive.

Portparol opozicione Komisije za sirijske pregovore izjavio je da je dogovor dveju država sprečio ofanzivu za koju se vlada spremala prethodnih nekoliko nedelja, rekavši da je to „pobeda volje za životom nad voljom za smrću“, prenosi Rojters.

Scenario za napad je u suštini isključen, makar za predstojeći, ne tako kratak period, rekao je portparol, dodajući da će napad biti trajno isključen.

Mustafa Sedžari iz Slobodne sirijske armije, koja ima veze sa terorističkim organizacijama, rekao je da će dogovor o Idlibu sačuvati živote civila i da će osujetiti planove predsednika Sirije Bašara al Asada da preuzme kontrolu nad celom Sirijom.

„Područje će ostati u rukama Slobodne sirijske armije i nateraće režim i njegove pristalice da započnu ozbiljan politički proces koji će dovesti do prave tranzicije koja će okončati Asadovu vladavinu“, rekao je on, prenosi Rojters.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, postigli su juče sporazum o uspostavljanju novih demilitarizovanih zona u pokrajini Idlib.

One predstavljaju područja sa kojih će pobunjenici morati da se povuku do sredine oktobra, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.