U trendu

Sirijski polumesec spreman da pomaže i u područjima pod kontrolom opozicije

KAIRO – Organizacija Sirijski Crveni polumesec izrazila je danas spremnost da isporuči pomoć svim ugroženim sirijskim regionima, uključujući i područja pod kontrolom opozicije.

Prema rečima portparola predsednika te organizacije upućen je poziv Ujedinjenim nacijama da pomognu i olakšaju ovu operaciju, prenosi Rojters.

„Mi ne pravimo razlike u sirijskom narodu. Mi smo sirijski arapski Crveni polumesec, mi radimo za ceo sirijski narod“, rekao je Kalid Hboubati na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema zvaničnim podacima najmanje 1.602 osobe su poginule, a hiljade su povređene u Siriji nakon zemljotresa i naknadnih potresa u susednoj Turskoj.

„Spremni smo da pošaljemo konvoj pomoći kroz poprečne putne pravce na pogođena područja u regionu Idliba (na severu Sirije). Ako nam oni (opozicija) otvore put, mi ćemo ići“, rekao je Hboubati i apelovao na Ujedinjene nacije koje su dugo koordinirale operacije isporuka pomoći u oblasti pod kontrolom opozicije, da priteknu u pomoć.

Hboubati je naglasio da su za sprovođenje spasilačkih operacija njegovoj organizaciji potrebni teška oprema, vatrogasna i vozila hitne pomoći.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO saopštila je danas da je spremna da pruži pomoć nakon što su dva lokaliteta u Siriji i Turskoj koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine pretrpela štetu u razornom zemljotresu.

Pored oštećenja starog grada u sirijskom Alepu i tvrđave u gradu Dijarbakiru na jugoistoku Turske, UNESCO je saopštio da bi još najmanje tri lokaliteta uvrštena na listu svetske kuturne baštine mogla biti ugrožena.

U međuvremenu, portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarne pomoći (OĆA) saopštila da je dostava kritične pomoći Ujedinjenih nacija koja se iz Turske šalje na severozapad Sirije, privremeno zaustavljena.

„Neki putevi su neprohodni, a neki nepristupačni. Postoje logistička pitanja koja bi trebalo da budu rešena“, izjavila je za Rojters Madevi Sun-Suona, portparol OĆA.

U Siriji su zemljotresom najteže pogođene provincije na zapadu i severozapadu zemlje Alepo, Latakija, Tartus i Hama.

Prema preliminarnim podacima, broj poginulih u Alepu je premašio 300, a 600 ljudi je povređeno.

Oko 2.000 zgrada u sirijskom Alepu je u opasnosti od rušenja, navodi se u današnjem izveštaju pan-arapskog TV kanala Al Maiadin iz Libana, preneo je TAŠ, a televizijski kanal Al Arabija iz Dubaija ranije je izvestio da su u gradu Džindires srušene najmanje 84 zgrade.

Prema podacima sirijskog ministarstva zdravlja zemljotres je odneo živote 812 ljudi, a više od 1.400 je povređeno.

Prema poslednjim podacima, u Turskoj je poginulo više od 3.549 ljudi, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.