U trendu

Skandal u Briselu: Sedište EU gradili migranti bez papira

Evropska unija je suočena sa neprijatnom situacijom zbog tvrdnji da je njeno novo sedište „Evropa“, poznato i kao „svemirsko jaje“, izgrađeno uz pomoć neregistrovanih migrantskih radnika koji povremeno nisu plaćani.

Zgrada Evropskog saveta u Briselu, koja sadrži staklenu strukturu jajastog oblika, otvorena je 2016. i koštala je 350 miliona evra.

Na otvaranju je poručeno da simbolizuje sve najbolje u vezi sa Unijom. Međutim, zvaničnici EU su sada suočeni sa navodima, koje je objavio belgijski list „Standard“ u vezi sa poslovnom praksom podizvođača koji su radili na tom projektu, prenosi „Gardijan“.

Tužioci su otvorili istragu protiv jednog od njih — kompanije „Grup dajmond servises“ (GDS), koja je proglasila bankrot 2015. — nakon izjava bugarskih radnika, koji tvrde da nisu plaćeni, objavio je belgijski list.

Zagubljen predmet
Istraga je obustavljena u oktobru zbog nedostatka dokaza, ali je „Standard“ otkrio da su tužioci zapravo zagubili taj predmet tokom četiri godine od početka istrage.

Jedan od radnika, Bejhan Dželilov (43), rekao je za „Standard“ da nekoliko članova tima nije imalo belgijske boravišne isprave: „Niko od nas nije potpisao ugovor, nismo bili osigurani“.

Glavne kompanije, „Interbild“ i „Jan de Nul“, koje su dobile tender za izgradnju zdanja, saopštile su za „Standard“ da ne znaju za bilo kakvu eksploataciju radnika od strane podizvođača.

Portparol „Jan de Nula“ je rekao da je GDS ubrzo uklonjen iz projekta jer se ta kompanija „nije pridržavala ugovora i tehnički nije pravilno izvodila radove“.

On je dodao da se proveravalo da li radnici imaju potrebna dokumenta i da su tek nakon preliminarne inspekcije mogli da dobiju pristup mestu gradnje.

„Zato su dobijali lični bedž sa slikom iz pasoša. Osobe bez dozvole nisu mogle da uđu na gradilište“, rekao je.
Zvaničnik Saveta EU je rekao da je belgijska država bila glavni izvođač radova na novom sedištu.

On je dodao da Savet nije obavešten o bilo kakvim problemima u vezi sa uslovima rada izvođača ili podizvođača.

„Svi ugovori za izgradnju i održavanje koje Savet direktno preduzima su u skladu sa belgijskim zakonom o radu“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)