U trendu

Skandalozno: Odmah rasprodat kalendar s fotografijama najozloglašenijih nacista

Skandalozni kalendar s fotografijama visokopozicioniranih nacista izazvao je bes u Češkoj. Potražnja za kalendarom je toliko velika da kupci koji su ga naručili moraju čekati 14 dana za isporuku, objavila je online prodavnica izdavača Naše vojsko u Pragu, a prenosi Hina.

Kalendar sadrži fotografije zloglasnih zapovednika SS-a Reinharda Hejdriha i Karla Hermana Franka kao i Josefa Mengelea, monstruoznog lekara iz koncentracionog logora Aušvic, poznatog po stravičnim eksperimentima nad logorašima.

Savez jevrejskih zajednica u Češkoj Republici namerava da tuži izdavača zbog propagiranja nacionalsocijalizma i veličanja ratnih zločinaca, tužba koja ima veću težinu od bilo kakvih argumenata o slobodi izražavanja.

Kristof Israng, nemački ambasadoru Češkoj, putem Tvitera je izrazio svoje ogorčenje.

– Proizvodi koje veličaju najgore ratne zločince u ljudskoj istoriji su neprihvatljivi. Ne mogu shvatiti da neko radi, prodaje ili kupuje takvo smeće. Drago mi je što se u Češkoj, koja je toliko pretrpela od nacista, pokrenula rasprava o tome hoće li se to i dalje tolerisati – naveo je on.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke reagovalo je otkazom zakupa skladišnog prostora tog izdavača, bivše državne izdavačke kuće. Praško gradsko veće već je poništilo najam prodajnog mesta u aprilu, navodeći etičke razloge.

Izdavač Naše vojsko u prošlosti je izazvao bes prodajom šoljica s Hitlerovim likom. Policija tada u tome nije videla razloge za tužbu pa je slučaj odbacila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.