U trendu

Školska godina u Francuskoj počela sa novim predmetom o sakrivanju i spasavanju

U škole u Francuskoj danas se vratilo 12 miliona francuskih, uz pojačane mere bezbednosti i sa novim predmetom koji ih uči kako da se sakriju ili pruže drugaru prvu pomoć.

Francuski đaci će od ove godine imati predmet u kojem uče kako da se sakriju, pobegnu, ukažu prvu pomoc a imaće i vežbe u kojima će biti simulirani teroristički napadi, prenosi BBC.

Nove mere bezbednosti i novi predmet dolaze u vreme planirane reforme školstva.

Francuski predsednik Fransoa Oland je obišao jednu osnovnu školu kako bi se uverio da li su spremni za reforme, a na svom Tviter nalogu je naveo da je prvi dan ove školske goodine „važan za đake, kao i za nastavnike“ i da „okolnosti opravdavaju nove mere obezbeđenja koje su preduzete na ulazima svih škola“.

Škole su uvele pojačane mere bezbednosti posle napada 13. novembra prošle godine.

Postavlja se pitanje kako da, uvođenjem tri vežbe svake godine, u kojima se simuliraju teroristički napadi, naučite decu kako treba da reaguju a da ih pri tom ne traumatizujete.

Za namlađe je uvedena „Igra tišine“. Nastavnici moraju da pripreme decu kako da se sakriju u potpunoj tišini a da se pri tom ne prepadnu od mraka, kako da najbrže uđu u zgradu iz školskog dvorišta, kao i „igra statue“ u kojoj moraju da zauzmu položaj koji im pokaže nastavnik.

Nastava za starije đake obuhvata i spasavanje tuđih života, piše BBC.

Planirana reforma školstva obuhvata i nove predmete koji se bave zdravljem, ekologijom, drevnim kulturama kao i druigi savremeni strani jezik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.