U trendu

Skoplje: Nemačka obećala podršku na putu ka članstvu u EU

SKOPLJE – Napredak ka članstvu u Evropskoj uniji jedini je način suprotstavljanja ruskom uticaju u regionu Zapadnog Balkana, izjavio je danas ministar inostranih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, posle razgovora sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, koja je obećala podršku.

Osmani je rekao da su on i Berbokova razgovarali o ruskom uticaju, koji predstavlja, kako je rekao, pretnju miru i stabilnosti u regionu, preneo je Rojters.

On je optužio Rusiju da se oslanja na objektivno nezadovoljstvo naroda teškim evropskim integracionim procesima, dodajući da je neophodno vratiti kredibilitet procesu.

Obećavajući podršku, Berbokova je rekla: „Imate moju reč: Nećemo vas ostaviti napolju na kiši“.

Severna Makedonija je dobila status kandidata za članstvo u EU 2004. godine, ali je proces zastao zbog spora sa Grčkom oko njenog imena, koji je rešen 2018. godine.

Tekuće neslaganje sa Bugarskom oko ustavnih promena dodatno otežava pregovore.

Prethodna vlada u Sofiji sa premijerom Bojkom Borisovim na čelu zahtevala je da Severna Makedonija prihvati da su i makedonska nacija i makedonski jezik bugarskog porekla i karaktera, što je za Skoplje neprihvatljivo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar