U trendu

Skoro milion potpisnika peticije protiv Trampove posete Velikoj Britaniji

Skoro milion ljudi potpisalo je peticiju u kojoj poziva Veliku Britaniju da povuče poziv američkom predsedniku Donaldu Trampu da poseti London i prisustvuje večeri sa kraljicom Elizabetom Drugom.

Peticija, koje je do sada prikupila 930.000 potpisa, započeta je pre nego što je britanska premijerka Tereza Mej pozvala Trampa u „državnu posetu“ prošlog petka, što znači da bi on došao na poziv britanske kraljice.

Međutim, kampanja za sprečavanje Trampove posete Britaniji ojačala je nakon što je Tramp potpisao uredbu kojom se brani ulazak u zemlju putnicima iz sedam zemalja sa pretežno muslimanskim stanovništvom.

„Donaldu Trampu bi trebalo da bude dozvoljen ulazak u Veliku Britaniju u svojstvu šefa države, ali ne bi trebalo da bude pozvan u zvaničnu državnu posetu, jer bi to predstavljalo sramotu za njeno kraljevsko visočanstvo“, navodi se u peticiji.

Tramp bi trebalo da boravi u Velikoj Britaniji kasnije ove godine.

Rojters podseća da kada neku peticiju potpiše više od 100.000 ljudi, poslanici moraju da je razmotre.

Poslanici vladajuće Konzervativne stranke i opozicione Laburističke partije kritikovale su Trampov potez, a lider Laburističke partije Džeremi Korbin poručio je da bi Trampovu državnu posetu trebalo „staviti na čekanje“.

Tramp je nedavno potpisao izvršnu uredbu o imigraciji kojom se državljanima sedam zemalja – Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije – vize neće izdavati naredna naredna tri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme.

Tramp je uredbu obrazložio time da želi da spreči da „radikalni islamski teroristi“ ulaze u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.