U trendu

Skrivena kamera snimala Biota kako fotografiše dokumenta

RIM – Skrivene kamere koje su bile postavljene u kancelariji Valtera Biota, zaposlenog u italijanskom ministarstvu odbrane koji je uhapšen pod optužbom za davanje poverljivih informacija Rusiji, snimile su ga kako fotografiše poverljiva dokumenta.

List „Meseđero“ piše danas da je kamera, postavljena sredinom marta nakon signala relevantne bezbednosne agencije, zabeležila kako Biot fotografiše tajne podatke telefonom, prenosi TAS S.

Agencija navodi da su istražitelji otkrili da je Biot zloupotrebio pristup 181 dokumentu koji se odnosi na aktivnosti NATO-a, od kojih je devet njih okvalifikovano kao visoko poverljiv, a 47 kao poverljiv.

Novine pišu da su poverljivi materijali preneti na uređaj za skladištenje podataka koji je Biot sakrio u kutiju sa tabletama.

Raniji izveštaji su naveli da je Italijan za ove informacije trebalo da dobije 5.000 evra.

Italijanski oficir Valter Biot je trenutno u pritvoru i za špijunažu rizikuje zatvor do 15 godina, a dva radnika ruske ambasade koji su s njim navodno sarađivali, budući da uživaju diplomatski imunitet, nisu mogli biti uhapšeni, ali su proterani.

Italija je incident osudila kao „neprijateljski čin“ Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.