U trendu

Skupovi podrške EU širom Poljske

VARŠAVA – U gradovima širom Poljske danas su organizovani skupovi kako bi bila pokazana podrška Evropskoj uniji, nakon što je Ustavni sud ove nedelje doneo presudu da poljski ustav poništava neke zakone EU.

Donald Tusk, vodeći opozicioni lider u Poljskoj i bivši predsednik Evropskog saveta, pozvao je građane na skupove podrške, kao bi odbranili nastavak članstva Poljske među 27 država EU, piše AP.

„Moramo spasiti Poljsku, niko to neće učiniti umesto nas“, rekao je Task.

Televizija TVN24 emitovala je scene okupljanja ljudi u gradovima širom zemlje, a u Varšavi su se vijorile zastave Poljske i EU.

Poljski kritičari desničarske nacionalističke vlade strahuju da bi sudska presuda mogla dovesti do eventualnog „polekzita“ ili bi Poljska na kraju bila primorana da napusti EU zbog utisaka da odbacuje zakone i vrednosti bloka.

Vlada premijera Mateusa Moravieckog negira da pokušava da napusti blok, iako su vodeći članovi vladajuće stranke nedavno sugerisali da bi to mogao biti njihov cilj.

Članstvo u EU je izuzetno popularno u Poljskoj, jer je donelo novu slobodu putovanja i dramatičnu ekonomsku transformaciju centralnoevropskoj naciji, navodi AP, ukazujući da sudska presuda predstavlja dramatičan izazov primatu prava EU nad domaćim.

U pravnoj odluci koju je tražio poljski premijer, tribunal je u četvrtak zaključio da poljski Ustav u nekim slučajevima ima primat nad zakonima EU.

Moraviecki je zatražio reviziju nakon što je Evropski sud pravde u martu dao odluku da bi novi poljski propisi za imenovanje sudija Vrhovnog suda mogli kršiti zakon EU i naložio desničarskoj vladi da ih suspenduje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.