Skupština CG potvrdila tri berlinska sporazuma

PODGORICA – Skupština Crne Gore usvojila je danas zakone o potvrđivanju tri „berlinska sporazuma“, koji građanima država Zapadnog Balkana olakšavaju putovanja, studiranje i posao.

Za zakone je glasao 41 poslanik postavgustovske većine. Opozicija nije prisustvovala sednici Skupštine, jer je predsednik države doneo ukaz o raspuštanju parlamenta.

Radi se o sporazumima koje su lideri šest zemalja Zapadnog Balkana potpisali 3. novembra prošle godine na samitu u okviru Berlinskog procesa.

To su Sporazum o slobodi kretanja na Zapadnom Balkanu sa ličnom kartom, Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Slaven Radunović (DF) kazao je da se nada da su ovo prvi koraci ka nečemu što će se zvati „otvoreni Balkan“, iako su ovo sporazumi koji proizilaze iz CEFTA-e i Berlinskog procesa.

„Ali idu u istom pravcu koji treba da nas dovode do toga da građani imaju malo olakšani život jer živimo na malom prostoru gde nas, u kojem god pravcu krenemo, svakih 100 kilometara čeka neka granica, nas u Podgorici čak i na 20. Život će svima biti lakši, čak i privrednicima, lakše će se završavati pravne procedure kad sve zaživi ovim procesima bilo Berlinskim bilo Otvorenim Balkanom. Podržavamo svaki od ovih sporazuma i nadam se da će ih biti što više“, poručio je Radunović.

On je napomenuo da kada se priča o priznavanju diploma, to važi samo za državne univerzitete, a što se tiče ostalih, moraju da prođu standardnu proceduru nostrifikacije.

Albin Ćeman (Demokrate) kazao je da je Crnoj Gori i državama u regionu trebaju ovakva i slična zakonska rešenja kojim se ruše barijere i uspostavljaju mostovi saradnje u cilju što bržeg pristupanju EU.

„Što se tiče Crne Gore 80 odsto građana to želi i mislim da smo na dobrom putu da to i ostvarimo… Verujmo u evropsku budućnost regiona i radimo svi zajedno na tome“, poručio je Ćeman.

Božena Jelušić (GP URA) apelovala je na Ministarstvo prosvete da pokrene inicijativu prema regionu da se identifikuju fakulteti koji daju lažne diplome.

„Da se ne neguje balkanski način da se ne radi ništa da ne dobijemo kvalitetne diplome…Naše su institucije pune onih koji su u 50-im i 60-im godinama naprasno diplomirali i te se dipmome kupuju, što bi naši mladi rekli, na Tuškoj pjaci“, poručila je.

Branko Radulović (PzP) kazao je da se zalaže za potpunu spregu i saradnju na Zapadnom Balkanu, na evropskim i demokratskim principima, gde će svako imati svoju autonomiju u potrebnoj meri.

Podsetio je da je to tržište od 20 miliona ljudi koje može dati veću samodovoljnost, može da bude investiciono privlačnije, a otvoriće se mogućnosti za zajedničku gradnju infrastrukture.

„Mi sa ovakvim otvaranjem granica, na evropski i demokratski način, videćemo kakva je naša istina. Svakim danom će se pokazaivati sve težom. Ovi koji budu sledeća vlada treba da budu svesni toga… Mi nemamo jedan proizvod koji je konkurentan za Zapadni Balkan, a ne za Evropu. To je test naše konkurentnosti, našeg suživota, naših kapacitate u svakom obliku“, rekao je Radulović, prenele su podgoričke Vijesti.

Komentarišući „poplavu diploma“, rekao je da nikada Crna Gora nije imala više zvanja, a manje znanja.

„Ne može Crna Gora da ima 99 odsto građana sa diplomama…ovo je priča za novu vladu, a možda ću i ja biti u vrhu tamo pa ću to srediti“, kazao je Radulović.

Skupština je danas konstatovala i ostavku poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković je ostavku na poslaničku i na sve funkcije u partiji podnela zbog lošeg rezultata u prvom krugu predsedničkih izbora 19. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.