U trendu

Skupština SZO odbila predlog za prijem Tajvana kao posmatrača

Skupština Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ponovo je, petu godinu zaredom, odbila predlog da Tajvan učestvuje u toj globalnoj platformi kao posmatrač, prenela je Kineska medijska grupan (CMG).
 
Taj predlog inicirali su SAD i više zemalja Evropske unije.

Odluku generalnog odbora da se region Tajvana ne uključi u dnevni red najavio je butanski ministar zdravlja Dašo Dečen Vangmo, koji je bio predsedavajući skupa.

Stalni predstavnik Kine u kancelariji UN u Ženevi Čen Sju rekao je da je kineska vlada izradila odgovarajuće aranžmane za to ostrvo da učestvuje u globalnim zdravstvenim poslovima polazeći od principa jedne Kine, dodajući da je centralna vlada obavestila Tajvan o pandemiji 260 puta i odobrila učešće tajvanskih zdravstvenih stručnjaka u tehničkim aktivnostima SZO 16 puta od izbijanja kovida-19.

On je pozvao relevantne zemlje da prestanu da politizuju zdravstvena pitanja i koriste tajvansko pitanje kao izgovor za mešanje u kineske unutrašnje poslove.

Pre početka skupštine, više od 150 zemalja je diplomatskim kanalima izrazilo podršku odluci Kine. Pored toga, navodi CMG. predstavnici gotovo 80 država članica poslali su pisma SZO da izraze svoju privrženost principu jedne Kine i protivljenje učešću Tajvana u Skupštini SZO, rekao je Čen, dodajući da je to još jedan dokaz „da je princip jedne Kine težnja medjunarodne zajednice i preovladjujući trend“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.