SLO još bez odluke da li će produžiti ili ublažiti mere

LJUBLJANA – Slovenačka vlada razmatrala je danas trenutnu epidemiološku situaciju u državi, ali nije, prema očekivanjima, odlučila da li će sve najstrože protiv epidemijske mere ostati na snazi ili će se neke iduće nedelje ublažiti.

Kako je za Slovenačku televiziju večeras tokom sastanka vlade rekao portparol za kovid-19 Jelko Kacin, vlada će odluku o tome doneti u subotu, prema tadašnjoj situaciji.

U subotu će pre toga vlada imati odvojene sastanke s epidemiolozima iz vladine stručne grupe i predstavnicima zdravstvenih ustanova, a onda i s predstavnicima onih sektora ekonomije koji traže ublažavanje mera, prenosi Hina.

Očekuje se da će većina već važećih restrikcija ostati na snazi, ali je Kacin je upozorio da u pogledu epidemiološkog stanja među oblastima postoje razlike, pa bi se u tri, u kojima je 14-dnevna incidencija zaraženih spuštena ispod 900, moglo razmisliti o ukidanju nekih mera, kao što je policijski čas ili zabrana izlaska iz opštinskih granica.

Proteklih su se dana među epidemiolozima i u samoj vladi pojavile razlike treba li neke mere ublažiti ili ne, pa je na primer ministar zdravlja Tomaž Gantar predložio dvonedeljno „zatvaranje“ svih ekonomskih delatnosti, dok je ministar ekonomije Zdravko Počivalšek najodlučnije protiv, zbog ekonomske štete koju bi to izazvalo, pa umesto toga predlaže strategiju u kojoj bi se osiguralo da se već postojeće restrikcije dosledno poštuju.

Počivalšek, koji je i potpredsednik vlade, naveo je u objavi na Fejsbuku da je jedan od „dodatnih“ problema zašto neki ne poštuju mere i zašto se epidemija ne smiruje „opšte nepoverenje u politiku“ koje u javnosti izaziva opozicija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.