U trendu

SLO: Od karantina izuzeti zdravstveni radnici, nastavnici. . .

LJUBLJANA – U Sloveniji su danas uvedena nova pravila karantina za škole i zaposlene u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, a neke izmene se odnose na i protokol PCR testiranja, jer dnevni broj zaraženih korona virusom nastavlja da obara rekorde.

Počev od danas, osoblje u zdravstvenim i u ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposleni u obrazovanju, izuzeto je od karantina ako su imali kontakt visokog rizika, iako će morati da se testiraju svaki dan tokom sedam uzastopnih dana brzim antigenskim testom i da koriste FFP2 masku za lice na poslu, prenosi slovenačka agencija STA.

Isto važi i za decu iz vrtića, učenike osnovnih i srednjih škola i studente.

Prema novim pravilima, celo odeljenje biće poslato u karantin samo ako udeo zaražene dece u njemu dostigne 30 odsto u periodu od dve nedelje.

Promenjena su i pravila za PCR protokol, jer su laboratorije preplavljene ogromnim brojem testova.

Od sada, osobe koje nemaju simptome kovida-19 rade brzi test ili samotestiranje, a ako su pozitivne, podvrgavaju se i PCR testu.

Osobe sa respiratornom infekcijom su u međuvremenu podeljene u dve grupe.

U prvoj grupi su osobe koje boluju od hroničnih bolesti, one sa oslabljenim imunološkim sistemom, trudnice i deca, i oni će morati da pozovu svog lekara opšte prakse da ih uputi na PCR test.

U drugoj grupi su sve ostale osobe sa simptomima respiratorne infekcije, koje će morati da urade brzi test ili samotestiranje, i ako su pozitivne i da urade PCR test.

U Sloveniji je u poslednja 24 časa potvrđeno čak 12.286 novih slučajeva korona virusa, što je apsolutni dnevni rekord od početka pandemije.

Čak 63,2 odsto testiranih uzoraka bilo je pozitivno, prenosi agencija STA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.