SLO: Poslanik Miha Kordiš kolege iz vlasti nazvao svinjama

LJUBLJANA – Slovenačk parlamentarac Miha Kordiš odbio je da se izvini kolegama iz vladajućih stranaka koje je na Fejsbuku nazvao „svinjama“, odmah nakon što su oni glasali za promenu poreskh stopa, što će prema njegovu mišljenju i stavu stranke, pogoditi one s nižim prihodima.

„Oni poslanic koji su glasali za mere kojima će zbog manje poreske stope sami dobiti 700 evra godišnje više, dok će oni s niskim platama i samohrane majke godišnje zbog manjih dodataka izgubiti 200 evra, obične su svinje“, napisao je Kordiš na Fejsbuku odmah po glasanju.

Dodao je, prenosi Hina, da su vladajući kroz promenu razreda za oporezivanje dohotka, za sebe i druge s visokim platama dobili poreske olakšice, a siromašni „prazan tanjir“.

Kordiš je poslanik Levice, stranke koja formalno nije u vladi, ali joj osigurava parlamentarnu većinu kao priključeni član, ali su se njeni odnosi sa strankama vladajuće koalicije premijera Marjana Šareca zadnjih nedelja pokvarili, nakon što su stranke u vladi optužili za neosetljivu socijalnu politiku.

Kordiš, jedan od mlađih članova parlamenta, objasno je da je reagovao u besu, ali da bi se zapravo morali izviniti oni koji su glasali onako kako jesu.

Napomnje da bi se u fokusu javnosti nije trebala naći reč „svinje“, kako se dogodilo, nego „svinjarija“ koja je izglasanm promenama napravljena.

Tvrdi kako zapis na Fejsbuku ne namerava da povuči, odnosno izbrisati.

U njegovoj stranci, koja je u celini glasala protiv promena poreske stope i koja tvrdi kako izmene poreza na dohodak u budžetu stvaraju „rupu“ od 135 milijuna evra, u neku su ruku solidarni sa svojim članom, iako priznaju da nekad reagije previše emotivno i da mu znaju „popustiti kočnice“, prenose slovenačk mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.