U trendu

Slovačka: Miševi preživeli testiranje bezbednosti Sputnjika V

BRATISLAVA – Miševi i zamorčići koje je slovačka farmaceutska kompanija „Imuna Pharm“ koristila u ispitivanjima bezbednosti ruske vakcine Sputnik V preživeli su testiranje, prenosi TAS R.
„Test prve i druge komponente vakcine izvršen je odvojeno na po pet miševa i dva zamorčića. Ispitivanje je trajalo sedam dana. Tokom ovog perioda nisu primećeni znaci trovanja, a istovremeno je potvrđeno da životinje nisu smršale i nijedna nije umrla. To znači da su rezultati testa zadovoljavajući „, objavio je u utorak predstavnik kompanije Miroslav Rizner, navodi agencija.

TAS R prenosi da je ovaj postupak imao za cilj pronalaženje mogućih štetnih supstanci koje su mogle biti nehotično dodate tokom proizvodnje ruske vakcine, a „Imuna Pharm“, koja je zadužena da čuva prvu seriju doza Sputnjik V , potvrdila je da postoji veliko intersovanje za vakcinu koja neće biti distribuirana dok Ministarstvo zdravlja ne izda nalog za to.
Slovačka je kupila dva miliona vakcina Sputnjik V, a prva isporuka od 200.000 doza stigla je u zemlju početkom marta, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.