U trendu

Slovačka: Optužnica protiv guvernera centralne banke zbog primanja mita

BRATISLAVA – Slovački javni tužilac podigao je optužnicu protiv guvernera slovačke centralne banke i kreatora politke Evropske centralne banke Petera Kazimira zbog optužbi za primanje mita, preneli su danas slovački mediji.

Tužilaštvo je u saopštenju podeljenom na Fejsbuku navelo da je podneta prijava protiv pojedinca P.K, ne navodeći konkretno o kome je reč, prenosi Rojters.

„‘Optužnica se odnosi na sumnje o koruptivnim kriminalnim radnjama u vezi sa poreskim revizijama više privrednih društava“, navodi se u saopštenju.

Kazimir i Centralna banka odbili su da komentarišu.

U oktobru 2021. godine Specijalno tužilaštvo zemalja evrozone optužilo je Kazimira za „zločin u vezi sa korupcijom“, ali je prošlog juna povuklo tužbu, dok je u novembru slovačka policija ponovo podnela tužbu nakon čega su je tužioci preuzeli kako bi pripremili optužnicu.

Kazimir, koji je bio ministar finansija od 2012. do 2019. i koga je levičarska partija SMER predložila za guvernera centralne banke, prošle godine je preko svog advokata rekao da se „ne oseća krivim“ i da nije počinio nikakav zločin, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.