U trendu

Slovenački i italijanski šef diplomatije govorili o zaštiti

LJUBLJANA/RIM – Ministri spoljnih poslova Slovenije i Italije Anže Logar i Luiđi di Majo putem telekonferencije razgovorali su o bilateralnim odnosima i situaciji izazvanoj kovidom-19, a između ostalog su se založili za trilateralni susret na nivou ministara spoljnihih poslova s Hrvatskom, vezan na odluku hrvatske i italijanske vlade o proglašenju isključivih ekonomskih zona u Jadranu.

„Oba ministra naglasila su značaj pripreme trilateralnog susreta Slovenije, Italije i Hrvatske početkom iduće godine, s ciljem rasprave o mogućnostima za zajedničku saradnju u jadranskom prostoru. Naglasili su značenje takve zajedničke saradnje na prostoru Jadranskog mora mudrim ekonomisanjem i povezivanjem. Slovenija naglašava da je s Italijom i Hrvatskom ujedinjuje vizija Jadranskog mora koje povezuje ljude i predstavlja izvor bogatstva za sve“, navedeno je u saopštenju nakon razgovora iz slovenačkog ministarstva spoljnih poslova objavljenog kasno sinoć, prenela je agencija Hina.

Navodi se da su se Di Majo i Logar dogovorili da italijanska strana Sloveniju obaveštava o stanju zakonodavnog postupka o proglašenju isključive ekonomske zone u Jadranu.

„Italijanska strana je garantovala da će se proglašenje isključive ekonomske zone odvijati u skladu s načelima međunarodnog pomorskog prava i s konvencijom UN o pravu mora (UNCLOS), i to uz puno učešće Slovenije i Hrvatske, s ciljem da se osigura najveći stepen zaštite Jadranskog mora,“ navelo je u saopštenju slovenačko ministarstvo spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.