U trendu

Slovenija: Devet žrtava na planinama od pocetka godine

LJUBLJANA – Slovenačka gorska služba spašavanja (GŠ) izrazila je danas zabrinutost zbog čak devet žrtava u slovenačkim planinama od početka ove godine, u nesrećama zbog vremenskih uslova, ali i nepažnje onih koji tamo odlaze, ističući da takav broj ukazuje na opasan trend.

„Četrdeset i jedna nesreća i devet umrlih, to je izuzetno mnogo za ovo razdoblje u odnosu na ranije godine“, kazao je na konferenciji za novinare Toni Smolej iz Gorske službe spašavanja, prenela je Hina.

On je dodao da je tokom cele prošle godine slovenačka GŠ imala 630 akcija spašavanja, od kojih polovinu izvlačenjem nastradalih iz vazduha, te da bi, uz nastavak ovakvog lošeg trenda broj mrtvih i stradalih ove godine mogao biti mnogo veći nego poslednjih godina.

„Primećujemo da neki u planine zimi idu shvatajući to kao šetnju i da ne razmišljaju o silasku nazad“, kazao je on, uz napomenu da neki planinari nemaju ni odgovarajuću opremu za zimske uslove ili ne znaju da je koriste, te da rizikuju klizanje na ledenoj površini i najteže ishode.
I ovog vikenda je u Karavankama bilo neuobičajeno mnogo ljudi, među kojima su mnogi bili u običnim sportskim patikama, naveo je predstavnik GŠ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar