U trendu

Slovenija: Novinari RTV Slovenija opet štrajkuju

LJUBLJANA – Tri sedmice nakon prvog zahteva za promenama u vođstvu i uredničkoj politici svoje kuće novinari slovenačke javne televizije danas opet štrajkuju, tražeći veće plate, autonomiju u radu i izmene na vrhu.

„Zahtevamo novinarsku, institucionalnu i uredničku autonomiju, poštovanje programskih i etičkih standarda, povlačenje štetnih odluka programskog saveta i socijalni dijalog“, navodi u proglasu njihov sindikat, prenela je Hina.

Zbog štrajka, trajanje informativnih emisija smanjeno je na nekoliko minuta, a za popodne je najavljeno i okupljanje novinara na prostoru pred zgradom parlamenta, gde nameravaju da traže da se u rešavanje problema na javnoj radio-televiziji uključi država kao osnivač javnog radio-televizijskog servisa.

Novinari u štrajku zahtevaju ostavke direktora Andreja Graha Votmuha, direktora programskog saveta Petera Gregorčiča i dvoje urednika informativnog programa koje smatraju odgovornima za pad kvaliteta programa, ukidanje nekih gledanih političkih emisija i pad gledanosti, kao i za kadrovske promene koje su to izazvale.

Te promene su nastupile u vreme prethodne Vlade koju je vodio Janez Janša, navodi Hina.

Kako javljaju slovenački mediji, urednička ekipa zadužena za informativni program na javnoj televiziji, tako je, između ostalog, zabranila emitovanje intervjua sa predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom, verovatno zbog njegovih ranijih oštrih i kritičkih izjava na račun prethodne vlade i njenog delovanja u vreme pandemije kovida 19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar