U trendu

Slovenija: Opozicija traži smenu ministra kulture

LJUBLJANA – Opozicioni socijaldemokrati Lista Marjana Šareca, Levica i Stranka Alenke Bratušek podneli su zahtev Narodnoj skupštini za smenu ministra kulture Vaska Simonitija.

Opozicioni poslanici izneli su novinarima danas niz argumenata za svoj zahtev, među kojima su i neefikasne antikovid mere u sektoru kulture, prenosi STA.

Agencija navodi da opozicija optužuje ministra Simonitija za neisplaćivanje ranije dogovorenih sredstva filmskim stvaraocima i poručuje da nije uspeo da održi princip odvojenosti crkve i države, pošto je ministarstvo počelo da plaća socijalne doprinose za verske radnike, isto kao i za slobodnjake u sektoru kulture.

Opozicija ministra smatra odgovornim za napade na slobodu medija i nezavisno novinarstvo, posebno u javnom servisu RTV Slovenija i novinskoj agenciji STA.

Prethodno su u parlamentu tražene ostavke ministara obrazovanja Simone Kustec i rada Janeza Ciglera Kralja.

Još tri ministra su se ranije suočila sa zahtevima za smenu , a „preživeli“ su ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i ministar ekonomije Zdravko Počivalšek, dok je ministarka poljoprivrede Aleksandra Pivec podnela ostavku malo pre glasanja u Narodnoj skupštini, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar