U trendu

Slovenija zaključila solidarni gasni sporazum sa Italijom

LJUBLJANA – Slovenija je zaključila sporazum sa Italijom o solidarnoj pomoći koji bi trebalo da joj omogući sigurniju nabavku prirodnog gasa, a vlada slovenačkog premijera Roberta Goloba je zainteresovana da takve sporazume postigne i s Hrvatskom i Austrijom.

„To je prvi sporazum takve vrste za kritične situacije, za slučaj da dođe do ozbiljnih problema na evropskom tržištu prirodnog gasa“, izjavila je slovenačka državna sekretarka Tina Seršen na sednici Odbora za spoljnu politiku parlamenta i dodala da Slovenija ima interes da takve sporazume pre jeseni sklopi i sa Hrvatskom i Austrijom, prenosi Hina.

Odbor za spoljnu politiku slovenačkog parlamenta danas je jednoglasno podržao zakon o ratifikaciji sporazuma s Italijom, koji je u martu ove godine postigla vlada Janeza Janše, a Sloveniji će omogućiti da u slučaju nestašice gasa od te zemlje zatraži solidarnu pomoć.

Po nekim procenama, Slovenija više od tri četvrtine prirodnog gasa nabavlja iz Rusije, a spada u evropske zemlje s najmanje diferenciranim energetskim izvorima.

Budući da nema LNG terminal, Slovenija računa na mogućnost da dobavi gas iz hrvatskog LNG terminala na Krku i italijanskog u Rovigu blizu Venecije, s kojim je spojena gasovodom koji iz Italije vodi do kompresorske stanice u Šempeteru kod Nove Gorice, navodi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.