U trendu

Sloveniji pripao apartman u Rimu od bivše Jugoslavije

RIM – Slovenija će postati vlasnik diplomatskog apartmana u Rimu, u sklopu procesa podele imovine nakon raspada Jugoslavije, a Ljubljana već koristi apartman kao rezidenciju za svog ambasadora u Vatikanu, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Sporazum je postignut na poslednjem sastanku relevantnog zajedničkog komiteta održanog u Sarajevu u ponedeljak i utorak, na kojem je učestvovao predstavnik Slovenije Jožef Drofenik, prenosi STA.

Dogovoreno je da će Srbija predati neophodnu dokumentaciju o apartmanu do kraja ove godine, nakon čega će se izvršiti prenos vlasništva na Sloveniju.

Slovenija je dosad dobila 12 nekretnina u sklopu podele imovine bivše Jugoslavije i iskoristila je više od 80 odsto svoje kvote, saopštilo je slovenačko ministarstvo.

Dodaje se da će 14 odsto udela Slovenije u bivšoj ambasadi i rezidenciji u švajcarskom Bernu biti prodato uskoro, pa će Slovenija inkasirati više od milion švajcarskih franaka (oko 920.000 evra).

Zemlje naslednice treba još da se dogovore oko velikog diplomatskog kompleksa u Moskvi i da se usaglase o zajedničkoj prodaji nekretnina Jugoslavije u Njujorku, gde je bilo predstavništvo za Ujedinjene nacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.