U trendu

Smenjen direktor zatvora Idrizovo, Alternativa uputila oštar protest

SKOPLJE – Iako osujećen, pokušaj bekstva nekolicine zatvorenika osuđenih od 10 do doživotne kazne zatvora iz skopskog zatvora Idrizovo izazvalo je brojna reagovanja, a iz stranke Alternativa oštro su protestovali zbog smene direktora ove kaznene institucije Špenda Tahirija i tvrde da je to učinjeno samo zato što je njihov član.

„Reći da direktora zatvora Idrizovo treba smeniti ne da je nedolično, već je i nezahvalno“, saopšteno je iz Alternative.

Ističu da su zahvaljujući savesnom upravljanju Tahirija, otkriven, uhvaćeni i sankcionisani brojni pokušaji bekstva i unošenja droge u zatvorski krug, uključujući i poslednji pokušaj, za koji kažu da je kruna njegovog uspeha.

Ukazuju da je ova akcija u Idrizovu pripremana dugo i ostaće zabeležena kao istorijski uspeh direktora zatvora.

„Nažalost, MUP se kiti tuđim perjem – želi da dobije poene od rada nekoga ko je, žrtvujući svoj život i život svoje porodice, radio dostojanstveno i sa najvećim profesionalizmom i savešću rukovodio institucijjom kojom je možda najteže upravljati u zemlji“, naveli su iz Alternative.

Odluku o smeni Tahirija saopštio je premijer Dimitar Kovačevski na konferenciji za novinare, preneli su skopski mediji.

Kovačevski je rekao da je umesto Tahirija postavljen general-major Zoran Jovanovski. Kovačevski je Jovanovskog predstavio kao visokog profesionalca sa bogatom karijerom u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nekoliko zatvorenika osuđenih na doživotne robije pokušali su sinoć da pobegnu iz zatvora Idrizovo kroz iskopani podzemni tunel.

Sada se postavlja pitanje ko im je pomogao i kako su uspeli da prokopaju dugačak tunel, a da niko nije primetio, iako postoje zatvorski čuvari koji prate svaki pokret zatvorenika.

Očekuje se i odgovor da li će i ko odgovarati za ovaj filmski pokušaj bekstva osmorice zatvorenika.

MUP je potvrdio ovaj pokušaj bekstva uz fotografije unutrašnjosti tunela. Protiv zatvorenika koji su pokušali bekstvo najavljene su nove krivične prijave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.