U trendu

Šmit: Jasno je da me je imenovala međunarodna zajednica

ZAGREB – Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je povodom tvrdnji srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika da nema legitimitet, da je „vrlo jasno“ da ga je imenovala međunarodna zajednica.

„Ja sam u službi, ovde sam, živim. Sve pozivam da barataju činjenicama, a ne svojim poimanjem sveta“, rekao je Šmit u utorak za HTV u Zagrebu, gde je prethodno razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Šmit, koji je sa Plenkovićem razgovarao i o procesu izmena Izbornog zakona u BiH, ocenio je da se individualni ili etnički identitet mora uskladiti zajedničkom koordinacijom.

„Iskusili smo to i sa Evropom u celini. Evropska unija nije ništa drugo nego upravljanje kako bi se postigli kompromisi kod različitih stanovišta“, rekao je Šmit, prenosi Klix.ba.

Govoreći o izbornim reformama, naveo je da je obezbeđivanje legitimne političke zastupljenosti u izbornom procesu zadatak koji moraju da ispune domaći predstavnici vlasti na ustavnom i zakonskom nivou.

„Mislim da je to zadatak za odgovorne u Bosni i Hercegovini. Mi s međunarodne strane samo ćemo pomoći, ali u suštini oni treba da odluče. Ja bih bio zadovoljan kada bi postigli dogovor“, rekao je Šmit.

Na pitanje da li Hrvati u BiH imaju jednaka prava kao druga dva naroda, rekao je da je već nakon nekoliko nedelja uvideo da problem leži u manjku prava onih koji uopšte ne pripadaju konstitutivnim narodima.

„Mislim da moramo da se usredsredimo na Dejtonski sporazum. Neke stvari su ispravljene. Postoje tri konstitutivna naroda. Imamo i druge narode. Uglavnom narode koji nisu povezani s tim konstitutivnim narodima. Mislim da nije lako sve ih povezati, ali važno je na tome raditi“, rekao je Šmit.

Govoreći o pomoći međunarodne zajednice, Šmit je naveo da je jedan od uspeha uspostavljanje mira, ali je dodao da je prisustvo stranog faktora i dalje potrebno u BiH i da ga je Angela Merkel „poslala u Sarajevo da bolje sagleda situaciju i pronađe način da poboljša život naroda“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar