U trendu

Šmit: Nikad više mržnja, nasilje, nikada više rat

SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, čestitao je građanima Novu godinu i pozvao ih da se pridruže i pomognu međunarodnoj zajednici da, kako je naveo, ova zemlja ponovo postane dom u kome svako može da ima budućnost.

Pozivajući se na Dejtonski mirovni sporazum, Šmit je poručio:

„Izvorna i održiva poruka Dejtonskog mirovnog sporazuma je: Nikada više mržnja, nikada više nasilje, nikada više rat! Umesto toga, saradnja i mirni suživot za dobrobit svih u ovoj zemlji. U državi koja bi trebala da bude deo ujedinjene Evrope. Moj posao je da, uz podršku Veća za sprovođenje mira, pomognem svima vama da to postane stvarnost za vašu zemlju – Bosnu i Hercegovinu“, naveo je Šmit u čestitki objavljenoj na sajtu OHR-a.

Uz želje za dobro zdravlje, mir i dobar život, Šmit je naveo da zajedno sa građanima BiH želi da podeli svoje čvrsto uverenje da za ovu zemlju i njene građane postoji put koji vodi napred.

„Iz mnogobrojnih razgovora koje sam vodio u glavnim gradovima u proteklih pet meseci, zaključio sam da je međunarodna zajednica spremna da pomogne Bosni i Hercegovini da sledi taj put. Za to je takođe potrebna predanost, zalaganje i trud svih i u samoj Bosni i Hercegovini“, naveo je i dodao:

„Vi i mi zajedno možemo pomoći ovoj zemlji da ponovo postane dom u kome svako može imati budućnost kojoj se može radovati. Pridružite nam se, inspirišite nas, pomozite nam u ovom poduhvatu“.

Šmit je naveo i da je će za to biti potrebna saradnja svih, posebno političkih lidera.

„Zvaničnici se biraju i imenuju da služe građanima koji su u demokratiji istinski i jedini vladar i koji žele bolju budućnost, ovde u Bosni i Hercegovini, za sebe i za svoju decu. I što se mene tiče, oni su ti za koje ja radim“, naveo je Šmit.

Navodi da, nažalost, postoje i prepreke i ukazuje da, „ako se blokada koja je onemogućavala napredak u 2021. godini nastavi, onda postoji rizik da 2022. bude čak i gora nego prethodna godina“.

Sve koji u BiH odlučuju, Šmit je pozvao da donose bolje odluke i da rade na napretku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.