U trendu

Šmit suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS, Dodik: Zakon ostaje na snazi

SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit danas je, nakon vanredne sednice Veća za sprovođenje mira (PIC), suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je sutra trebalo da stupi na snagu, prenosi portal Klix.ba.

Prošle nedelje iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) je zatraženo da Ustavni sud BiH hitno reaguje kada je u pitanju ovaj sporni zakon pre nego, kako navode iz OHR-a, „nastane nepopravljiva šteta“.

Veće za sprovođenje mira je Šmitu dalo „zeleno svetlo“ da posegne za svojim ovlašćenjima ukoliko ne bude odluke Ustavnog suda koja bi onemogućila stupanje na snagu ovog zakona.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se u Sarajevu, s pravnog stanovišta, ništa nije dogodilo.

„Republika Srpska je usvojila Zakon o nepokretnoj imovini, koji ostaje na snazi,“ napisao je Dodik na svom Tviter nalogu.

On je u izjavi agenciji Srna rekao da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, i da to nije samo stav Republike Srpske, već i dve stalne članice Saveta bezbednosti UN, koji je trebalo da potvrdi njegovo imenovanje, a nije.

„Odluke i legalno biranih visokih predstavnika se ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske. Ne može se svaki putnik namernik mešati u unutrašnja pitanja BiH i Republike Srpske“, istakao je Dodik.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su 28. decembra prošle godine usvojili Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS.

Ustavni sud BiH je taj zakon stavio van snage na sednici 22. septembra, odlučujući na osnovu apelacije šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. U obrazloženju, Ustavni sud BiH je naveo da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države.

Zakon koji je Šmit suspendovao usvojen je na sednici skupštine Republike Srpske 10. februara, ali malo uoči njegovog stupanja na snagu, visoki predstavnik je doneo odluku da se taj akt ne sprovodi do odluke Ustavnog suda BiH.

Prema ovom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovala RS, „po sili zakona“ kako se navodi u tekstu, pripada njima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar