U trendu

Šmit zahvalio VB na sankcijama Dodiku i Cvijanovićevoj

SARAJEVO – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit oglasio se povodom sankcija Vlade Velike Britanije Nakon prema srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović i zahvalio Kraljevstvu na, kako je naveo, opredeljenosti za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Šmit je, kako je saopšteno iz OHR, rekao da su sankcije, koje je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo protiv Dodika i Cvijanovićeve zbog narušavnja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, u skladu sa činjenicom da oni nisu „ispunili čak ni osnovne zahteve koje treba da ispuni odgovorna politika“, rezultat stalnog kršenja Ustava i vladavine prava.

„Te sankcije se odnose na gospodina Dodika i gospođu Cvijanović, a ne na Republiku Srpsku i njen narod. Oni su propustili svaku priliku da se vrate konstruktivnom dijalogu, za dobrobit ljudi u ovoj zemlji, uključujući i ljude u Republici Srpskoj“, naveo je Šmit i dodao:

„Umesto toga, izabrali su da ugroze Dejtonski mirovni sporazum i Ustav. Moraće da nose posledice svojih reči i dela, a britanske sankcije su nastavak posledica koje su počele u januaru, američkim sankcijama“.

Šmit je rekao da se o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ne može pregovarati, kao i da, kako je naveo, pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi.

„Pozivam sve političare da budu svesni da su izabrani da služe državi i ljudima BiH“, naveo je Šmit u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar