U trendu

Snimci pokazali da su se ruske trupe priblizile granici Ukra

VAŠINGTON – Novi satelitski snimci koje je dobio Si-En-En pokazuju da je velika baza u kojoj su se nalazili ruski tenkovi, artiljerija i municija u blizini ukrajinske granice u velikoj meri ispražnjena, a oprema je, kako se navodi, premeštena mnogo bliže granici.

Kako se navodi, baza se nalazi u Jelnji, jugoistočno od grada Smolenska i oko 260 kilometara od ukrajinske granice.

Velike količine naoružanja prebačene su tamo krajem 2021. godine, uključujući oko 700 tenkova, borbenih vozila pešadije i lansera balističkih projektila, a veći deo te opreme je sada nestao, prema radarskim satelitskim snimcima koji su dobijeni 6. februara.

„Čini mi se da je značajna količina vozila (tenkova, artiljerije i drugih pomoćnih vozila) otišla sa severoistočnog parkinga vozila, a da su dodatna oklopna vozila otišla iz centralnog parkinga,“ izjavio je za Si-En-En viši direktor kompanije za satelitske snimke „Maksar“ Stiven Vud.

Stručnjak za praćenje vojnih kretanja u kompaniji „Rohan konsalting“ Konrad Muzika kaže da je ono što se dogodilo u Jelnji jedna od nekoliko „važnih promena u sastavu ruskih snaga i njihovim lokacijama“.

„Ulazimo u novu fazu gomilanja trupa gde vidimo da se unapred pozicionirane jedinice popunjavaju dodatnim osobljem i da se ta oprema verovatno premešta u pokazne zone“, poručio je on.

Snimci na društvenim mrežama koji su načinjeni poslednjih dana pokazuju deo te opreme u vozovima i na putevima mnogo južnije, u regionu Brjanska, a koji je blizu Ukrajine, dok su oklopna vozila iz tih jedinica prethodno bila postavljena u Jelnji.

Muzika je rekao da su primećena značajna kretanja vojske i na drugim mestima.

„Vidimo ogroman priliv vozila i osoblja u Kursk“, napisao je on na Tviteru u nedelju.

Kursk je udaljen oko 100 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Rusija bi mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu u roku od nekoliko dana ili nedelja, ali bi mogla da se odluči i za diplomatski put, izjavio je juče savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven.

Moguća ruska akcija mogla bi uključivati aneksiju ukrajinskog regiona Donbas, sajber napade ili invaziju na Ukrajinu u punom obimu, rekao je on za Ej-Bi-Si Njuza.

Saliven je rekao i da bi ruska vojna akcija protiv Ukrajine mogla da usledi koliko sutra i da bi mogla da traje nekoliko nedelja.

Kremlj je više puta negirao bilo kakve planove za vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.