U trendu

Snouden: Najmoćnija vlada sveta želela je da samo odem

LONDON – Edvard Snouden, bivši američki obaveštajac i uzbunjivač, izjavio je da su čak i njegovi bivši kritičari priznali da se zahvaljujući njegovim otkrićima danas živi „u boljem, slobodnijem i sigurnijem svetu“.

U ekskluzivnom dvosatnom intervjuu u Moskvi povodom godišnjice objavljivanja svojih memoara, Snouden je za londonski „Gardijan“ govorio o svom novom životu i planovima za budućnost.

Prvi put detaljno je opisao šta ga je navelo da otkrije detalje o tajnim programima koje vode američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) i britanski tajni štab za komunikaciju.

On kaže da je bio zabrinut zbog nastojanja američke vlade da uz pomoć velikih internet kompanija, prikupi podatke o svima na zemlji, beležeći njihov svakodnevni život. Kako navodi, pomirio se sa činjenicom da će ostatak života provesti u Rusiji i iako bi radije bio u SAD ili Nemačkoj, ali dodaje da je u Rusiji opušten i u stanju da vodi manje ili više normalan svakodnevni život.

Prema njegovim recima, manje se plaši sada nego kad je prvi put stigao 2013. godine, kada se osećao usamljeno, izolovano i paranoično zbog mogućnosti da ga na ulici likvidiraju americki agenti koji traže odmazdu.

„Bio sam osoba koju je najmoćnija zemlja na svetu htela da skloni. Nije ih bilo briga da li sam otišao u zatvor. Samo su želeli da odem“, rekao je Snouden.

Strah da bi ga predsednik Rusije Vladimir Putin mogao predati kao poklon Donaldu Trampu nestao je onog trenutka kada su zahladneli odnosi između Moskve i Vašintona, prenosi Blic.

Snouden živi u Rusiji od 2013, nakon što je otkrio podatke NSA o hiljadama tajnih dokumenata u vezi s masovnim nadzorom. On ne može da napusti zemlju zbog straha od ekstradicije Sjedinjenim Američkim Državama, koje su izdale nalog za njegovo hapšenje.

Šest godina kasnije Snouden je jedan od najpoznatijih begunaca na svetu: o njemu je snimljen dokumentarni film, koji je osvojio „Oskara“, jedan holivudski film, a posveceno mu je i više od deset knjiga.

Zbog njegovih otkrića, u SAD i Velikoj Britaniji uvedeni su novi zakoni o nadzoru, a internet kompanije su, reagujuci na pobunu javnosti zbog kršenja privatnosti, uvele mere zaštite.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.