U trendu

Snouden: SAD gađale tunele koje je platila CIA

Pentagon je, kada je na Avganistan bacio nenuklearnu bombu poznatu kao „Majku svih bombi“ (MOAB), gađao podzemne tunele koje su verovatno izgradile SAD, objavio je danas na svom tviter nalogu bivši pripadnik američke specijalne službe Edvard Snouden.

„Oni mudžahedinski tuneli koje smo bombradovali u Avganistanu? Mi smo ih platili“, napisao je Snouden, prenosi Tas s.

On je uz to objavio sliku na kojoj je obeležio deo teksta koji je 2005. godine objavio „Njujork tajms“, a u kom se navodi da je izgradnju podzemnih tunela finansirala CIA.

Kako se u istom članku može pročitati, izgradnju kompleksa tunela Tora Bora u provinciji Nangahar finansirala je CIA 1980-ih godina.

U to vreme, zvanični Vašington je podržavao mudžahedine koji su se borili protiv sovjetskih trupa u Avganistanu.

Snouden je nakon toga objavio i da je „bomba bačena usred ničega u Avganistanu koštala 314 miliona dolara“, za šta je kao dokaz ostavio link ka tekstu sa „Los Anđeles tajmsa“ iz novembra 2011. godine u kome se navodi da je američka vojska narucila 20 bombi tipa GBU-57A/B od kompanije „Boing“.

SAD su u četvrtak u napadu na Avganistan bacile do sada najveću nenukleranu bombu, GBU-43, poznatu kao „majku svih bombi“.

Napad je izvršen oko 19.00 časova po lokalnom vremenu, a mete su bile pećine u provinciji Nangarar na istoku Avganistana koje su koristili ekstremisti Islamske države.

Ovo je prvi put da je ovaj tip bombe korisćen u borbi, a bačena je sa aviona tipa MC-130, saopštio je portparol Pentagona Adam Stamp, a preneo Rojters.

Bomba je dizajnirana 2002. godine, a u službi je od 2003. godine. Dugačka je preko devet metara, teška je preko 10.000 kilograma i sadrži 8.500 kilograma TNT eksploziva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar