U trendu

SNV pokrenulo humanitarnu akciju „Banija je naša kuća“

ZAGREB – Dan nakon razornog zemljotresa, koji je 29. decembra 2020. pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, Srpsko narodno veće (SNV) je pokrenuo humanitarnu akciju „Banija je naša kuća“, putem koje se koordinisano prikupljaju sredstva na poseban žiro račun.

U četvrtak 31. decembra, podeljeno je prvih 10 kontejnera koji su otišli unesrećenima u Majske poljane, Knezovljane, Gornju Bačugu, Donji Klasnić, grad Glinu i selo Moštanicu, saopštilo je Srpsko narodno veće.

U saradnji s Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom, koja je vrlo aktivna u pomoći Gornjokarlovačkoj eparhiji nadležnoj za područje pogođeno potresom, animiraju se privredne i druge strukture iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

S današnjim danom, 4. januara 2021, dogovoreno je 30 kontejnera u organizaciji Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, od toga 12 stiže upravo danas: šest na glinsko, šest na petrinjsko područje.

Isporuku kontejnera do krajnjih korisnika obaviće glinski i petrinjski parosi u koordinaciji s aktivistima SNV-a.

S druge strane, SNV-u sutra, 5. januara 2021, stiže još 12 kontejnera koji su dogovoreni i isplaćeni, navelo je u saopštenju SNV.

Takođe, SNV je u postupku naručivanja još 10 kontejnera, a mitropolija zagrebačko-ljubljanska naručuje još 20 kontejnera.

Do danas je sveukupno naručeno 72 kontejnera – jedan deo je već isporučen, a do kraja ove sedmice očekuje se isporuka i ostalih.

Budući da jedan deo kontejnera stiže iz Srbije i iz Bosne i Hercegovine, pravna služba SNV-a, uz pomoć i podršku potpredsednika vlade Borisa Miloševića, olakšava i ubrzava proceduru transporta kontejnera preko granice, u skladu sa svim zakonskim propisima.

SNV obezbeđuje osnovne namirnice i druge potrepštine za domaćinstvo, bavi se rešavanjem zdravstvenih tegoba (u slučaju da su izabrani lekari nedostupni), osigurava statičare i prijavu štete, privremeno stambeno zbrinjavanje, rešava potrebu za kućnim aparatima bilo kog tipa, kao i sve druge potrebe, saopštilo je SNV.

Srpsko narodno veće podržalo je i rad narodne kuhinje Dobrotvornog društva Merhamet iz Siska donacijom u iznosu od 15.000 kuna. Dobrotvorno društvo Merhamet iz Siska pretrpilo je veliku štetu usled razornog potresa.

U Merhametu je smeštena narodna kuhinja u kojoj se i ovih dana neumorno pripremaju obroci za ugroženo stanovništvo, iako je nesigurna za rad i primanje ljudi.

Šaban Kadrić, predsednik Dobrotvornog društva Merhamet, rekao je da su do sara pripremali 100 obroka dnevno, ali da zadnjih dana pripremaju po 400.

„Nemamo kapaciteta, fali nam ljudi, imamo kuvaricu i volontera koji tu rade po ceo dan. Imamo mi hrane, ali nedostaje nam ljudski faktor, jer se sad svako brine o sebi, oko dece, porodice, kuće, stana… Imamo 10-ak volontera koji u par kombija razvoze obroke“, rekao je on.

„Bili smo u srpskim selima, išli smo u Mali Gradac i u Dvor, s obzirom da ih Crveni krst nedovoljno obilazi. Istina je da je potres pođednako pogodio i pravoslavne i katolike i muslimane, mi ne pravimo razliku“, dodao je Kadrić.

Aneta Vladimirov, potpredsednica SNV-a, rekla je da Veće srpske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije ima dobru saradnju s islamskom zajednicom, bilo preko dobrih odnosa verskih predstavnika kakvi su između efendije Alema Crnkića i oca Veselina Ristića, bilo preko drugih aktivnosti komemorativnog, ali i komunalnog tipa, saopstilo je SNV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.