U trendu

Šojgu: Rizik da teroristi iz AVG pređu u zemlje ODKB

MOSKVA – Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ocenio je da su preventivne akcije zemalja Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u kontekstu pretnje iz Avganistana, ispravne i založio se za dalji razvoj vojne saradnje u okviru te organizacije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ministar je upozorio na opasnost od prelivanja terorizma i nestabilnosti iz Avganistana na zemlje ODKB.

„Događaji u Avganistanu, sve što se tamo dešava, pokazali su nam da sve radimo kako treba u vezi sa ODKB“, konstatovao je Šojgu, prenosi Sputnjik.

Ministar Šojgu je podsetio da su, kada su događaji u Avganistanu počeli da se razvijaju, zemlje ODKB započele zajedničke vojne vežbe, a i Rusija je održala zajedničke manevre zasebno sa Tadžikistanom i Uzbekistanom na granici sa Avganistanom.

Kako prenosi Sputnjik, takođe su održane vojne vežbe u kojima su ucestvovale tri zemlje ODKB – Tadžikistan, Uzbekistan i Rusija.

„Mi smo, naravno, u kontaktu sa članicama ODKB o Avganistanu i zato se naša saradnja unutar ODKB mora jačati“, poručio je Šojgu.

Prema njegovim rečima, postoji rizik da događaji u Avganistanu dovedu do prelaska terorista iz te zemlje u države ODKB, a pretnju predstavlja i trgovina narkoticima.

Zato će, kako je ministar Šojgu dodao, biti nastavljeno sa programom naoružavanja oružanih snaga Tadžikistana, Kirgizije i Kazahstana.

„Na kraju krajeva, mi bismo želeli da tamo nastupi stabilnost i da se formira koaliciona vlada, da se u nju uključe svi narodi koji naseljavaju Avganistan, i da tamo zaista na kraju zavlada mir“, zaključio je Šojgu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.