U trendu

Šokantno: Specijalci ubili vezanog zarobljenika jer nije bilo mesta u helikopteru

Australski specijalci u Afganistanu su ubili zarobljenika jer nisu imali dovoljno mesta u helikopteru, pokazuju svedočenja svedoka. Zarobljenik koji je bio nenaoružan i vezan ubijen je hladnokrvno, jedan je od nalaza četvorogodišnje istrage ratnih zločina koja se bliži kraju, piše „Russia Today“.

Član posade helikoptera američkih marinaca posvedočio je australijskom ABC-u da je grupa australijskih vojnika zatražila da bude transportovana helikopterom posle akcije. Kako je kazao, komandir australijske jedinice rekao je da im je potreban prevoz za sedam zarobljenika koji su uhvaćeni tokom akcije. Pilot ih je upozorio da ima mesta samo za šest zarobljenika.

– Onda je usledila tišina, čuo sam pucanj. „Sada imamo šest zarobljenika“, rekao je komandant australijske jedinice, ispričao je član posade helikoptera.

On je objasnio kako se tada prvi put sreo sa nečim što nije mogao da „moralno opravda“, jer su zarobljenici bili vezani i nisu predstavljali nikakvu pretnju. Kazao je kako je o tome razgovarao i sa drugim članom posade, koji su takođe rekli kako nema opravdanja za ono što su Australijanci uradili.

Portparolka australijske vojske nije želela da komentariše, budući da je u toku istraga koja se vodi protiv specijalaca za moguće ratne zločine počinjene u Avganistanu od 2005. do 2016. godine. Tužilaštvo bi trebalo da je okonča do kraja ove godine, posle četiri godine istrage, prenose mediji

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)