U trendu

Šolc: Putin neće dobiti ovaj rat

BRISEL – Nemački i austrijski kancelari Olaf Šolc I Karl Nehamer izjasnili su se večeras za jedinstvo EU po pitanju pooštravanja sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

“Danas je težak dan za mir u Evropi i zato je važno da EU bude jedinstvena, da donesemo odluku o reakciji na kršenje međunarondog prava. Dobro smo pripremili i uveren sam da ćemo brzo doneti odluku”, rekao je Šolc pred vanredni Savet EU.

On je naglasio da je donošenje odluke o paketu novih sankcija važno kako bi se povratio značaj poštovanja međunarodnog prava.

Ukazao je da su sankcije pripemane nedeljama, da su precuzne i da su na njima radili eksperti.

“Mi smo se pripremali za ovaj dan, iako smo radili na tome da do toga ne dođe. Pokušali smo Vladimira Putina da navedemo diplomatskim sredsvima da ne deluje vojno, ali se on odlučio za taj put. Putin neće dobiti ovaj rat, jer građani Evrope, a tako i Ukrajine žele demokratiju i mir“, poručio je Šolc.

Nehamer je najavio da će paket sankcija biti sveobuhvatan, da će pogoditi finansijski sektor, a tako i banke i oligarhe u Rusiji.

On će, kaže, sadržati i zabranu ulaska u EU, zabranu izvoza, posebno tehničkog transfera, ali i robe koja se može upotrebiti u civilne i vojne svrhe.

Prema njegovim rečima svaka od tih sankcija može dalje da se proširuje.

Istovremeno je kazao da je važno gledati da se drže otvoreni kanali za dijalog, kako bi se Rusija vratila za pregovarački sto.

Nehamer je konstatovao da je Rusija dugo odbijala dijalog i da sada vodi brutalan rat protiv Ukrajine.

„Videće se šta Zapad još može da učini. Važno je sada biti solidaran pre svega sa onima koji traže zaštitu“, rekao je austrijski kancelar i zaključio: „Mi smo evropska porodica i u porodici morate biti jedni uz druge“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar