U trendu

Šolc: Rusija neće dobiti rat ni diktirati uslove mira

DAVOS – Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da Rusija neće dobiti rat u Ukrajini i istakao da Moskva ne sme da diktira uslove bilo kakvog mira.

„Putin će ozbiljno pregovarati o miru samo ako shvati da ne može da probije odbranu Ukrajine“, naveo je Šolc u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.
On je kazao da su svi strateški ciljevi ruske agresije doživele neuspeh.
„Potpuna okupacija Ukrajine čini se danas udaljenijom nego na početku rata. Više nego ikada ranije Ukrajina naglašava svoju evropsku budućnost“, rekao je Šolc.
Istakao je da „neće biti diktiranog mira“.

„Ukrajina to neće prihvatiti, a nećemo ni mi“, upozorio je Šolc.

Ujedno on je istakao da je brutalnost ruskog rata stvorila veće jedinstvo ukrajinske nacije, ali i dve države navela na približavanje NATO-u, Švedsku i Finsku.

Šolc je naglasio da je predsednik Rusije Vladimir Putin potcenio jedinstvo i snagu G7, NATO i EU.

„Putin želi povratak na svetski poredak u kojem snažniji diktira šta je pravo. To je pokušaj da nas bombama vrati u vreme u kojem je rat opravdano sredstvo politike“, rekao je on.

Šolc je pozvao na nove oblike međunarodne saradnje.

„Politički partneri ne smeju se tražiti više samo u istim zemljama. U multipolarnom svetu potpuno drugačije zemlje i regionu, u skladu sa svojim rastućim privredama i demografskom snagom, žele veće političko učešće“, objasnio je on.

Šolc je kazao da u tome ne vidi nikakvu pretnju.

Međunarodna saradnja pruža odgovore, i, kaže, radi se o napretku u vezi pitanja budućnosti.

Prema njegovim rečima, postoje u Aziji, Africi i Latinskoj Americi nova rastuća tržišta, koja koriste šanse pružene globalizacijom.

„Predugo smo demokratiju praktično poistovetili sa ‘zapadom’ u klasičnom smislu“; ukazao je on.

Zbog toga je, objašnjava Šolc, pozvao Južnu Afriku, Senegal, Indiju, Indoneziju i Argentinu na ovogodišnji Samit G7 krajem juna u mesto Elmau u Bavarskoj.

„Oni zastupaju zemlje i regione čija je saradnja potrebna svetu kako bi savladala globalne izazove budućnosti“, rekao je on.

Šolc je istakao da nova partnerstva znače i prikazivanje solidarnosti pred pretećom krizom gladi, sirovina i inflacije.

„U multipolarnom svetu takav međunarodni poredak neće biti moguć bez međunarodne solidarnosti“, poručio je nemački kancelar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.