U trendu

Šolteš: Mađarska neće slati oružje Ukrajini

BUDIMPEŠTA – Mađarska je do sada poslala 1.300 tona pomoći Ukrajini i pomogla stotinama hiljada izbeglica koje su pobegle od rata, ali ostaje pri svojoj odluci da ne šalje oružje ili trupe svom severoistočnom susedu, izjavio je visoki zvaničnik mađarske Vlade.
Mađarska može daleko više da pomogne ako ostane „ostrvo mira“ u Zakarpatskoj oblasti, rekao je Mikloš Šolteš, državni sekretar za crkveno-državne odnose i prvi čovek Nacionalnog humanitarnog koordinacionog saveta, nakon posete u utorak humanitarnom tranzitnom punktu koji je obišao sa ambasadorkom Ukrajine u Mađarskoj Ljubov Nepop, prenela je agencija MTI.
Mađarska se ne slaže sa uvođenjem embarga na rusku naftu i uvoz prirodnog gasa, rekao je Šolteš, tvrdeći da bi takva mera bila veoma štetna i da bi „u velikoj meri onemogućila Mađarsku da pruži bilo kakvu dalju pomoć“.
Nepopova, koja je prvi put posetila tranzitni punkt, zahvalila je mađarskoj Vladi i narodu na njihovoj podršci i zatražila njihovu kontinuiranu pomoć izbeglicama koje dolaze iz Ukrajine.
Ambasadorka je rekla da poštuje i razume stav Vlade Mađarske da ne šalje oružje Ukrajini, ali je predočila i da ne može da se saglasi s njim, navodi MTI.

„Nemoguće je odbraniti (našu zemlju) bez oružja“, rekla je ambasadorka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar