U trendu

Špan pozvao na jedinstvo u borbi protiv pandemije

BERLIN – Ministar zdravlja Nemačke Jens Špan istakao je danas, obraćajući se poslanicima u Bundestagu, da je bilo ispravno što se Nemačka odlučila za evropski put u nabavci vakcine.

„Koračanjem evropskim putem je u nacionalnom interesu. Već rano, u aprilu, smo počeli sa pregovorima o nabavci vakcine, kada još nije bilo jasno ko će kada završiti vakcinu i dobiti odobrenje“, objasnio je on.

Vezano za ranije kritike da je Nemačka trebalo da samostalno pregovara o nabavci vakcine direktno sa proizvođačima, Špan je upitao „kakav bi signal tada poslali?“.

EU, prema njegovim rečima u budućnosti mora imati veću ulogu u borbi za slobodu i demokratiju, a za to je, kaže, neophodno poverenje.

Dodao je da je i evropsko odobravanje vakcina važno.

„Spoznaćemo da će nam poverenje biti potrebno, a tome doprinosi dobar proces izdavanja odobrenja“, objasnio je on.

Špan je ujedno priznao da je vakcinacija mogla biti brža.

„Da li smo mogli biti brži u najvćoj kampanji vakcinacije svih vremena? Da, mogli smo“, podvukao je on dodajući da ide sporije nego u drugim zemljama, navodeći da starački domovi sporije vakcinišu nego centri za vakcinaciju.

Izrazio je uverenje, na osnovu aktuelnog stanja, da će u Nemačkoj na leto biti moguće svakom građaninu ponuditi vakcinu.

Prema njegovim rečima biće potrebno još strpljenja, ali zato će na kraju zato svi biti „nagrađeni“.

„Stotine hiljade ljudi je već vakcinisano, i svakog dana je sve više“, naglasio je Špan pohvalivši osnivače „Bionteka“.

On je naglasio da će 2021.biti godina u kojoj će biti dobrih vesti.

„Pandemija je u mnogim oblastima u nama podvukla ono najbolje. Moramo to zadržati. Poverenje je najveća vrednost u ovoj pandemiji, i to je bilo tako poslednjih 12 meseci, i ostaće tako“, kazao je Špan.

On je apelovao na jedinstvo zemlje, rekavši da nijedna zemlja, nijedna stranka, a nijedna vlada ne mogu same da pobede ovaj virus, već samo svi zajedno.

To, kaže, važi i za građane, jer samo ako je mnogo spremno da se vakciniše moguće je pobediti virus.

Špan je naglasio da se trenutno Nemačka nalazi u najtežoj fazi pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.